Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Tips (chemievrij) onkruidbeheer

Geplaatst op 2 februari, 2017

Naar een chemievrij onkruidbeheer op recreatieterreinen

Wij schreven al eerder over de Green Deal Recreatie en de noodzaak van chemievrij onkruidbeheer. Hieronder een aantal praktische tips.

Brandnetels: manifesteren zich vooral als er veel stikstof (voedingsstof) ter beschikking komt. Door b.v. afgevallen blad snel weg te halen kunt u brandnetels voorkomen. Het bestrijden van brandnetels doet u het beste door ze handmatig te verwijderen waar het niet gewenst is. Brandnetel is naast ‘onkruid’ ook waardplant voor vlinders en andere insecten!

Zevenblad: zevenblad is voor menig groenbeheerder een ware plaag. Trek de planten vooral niet uit (ze vermeerderen zich dan nog sneller), maar snoei het blad en put de wortels uit. Dit doet u als volgt: snoeien, op laten komen, snoeien, op laten komen etc.

Een matige grasmat kunt u goed aanpakken met OPF granulaat en Biovin. Biovin is 100% biologisch en gemaakt van gefermenteerde druivenresten (most) en bevat groeihormonen, organische plantennutriënten en miljarden actieve micro-organismen.

Bij aanslag (alg en mos) en vuil  op paden, vlonders, daken, meubels of uw Trekkershut is het advies om Biomix® ATM te gebruiken, een vloeibaar milieuvriendelijk en biologisch reinigingsmiddel op basis van enzymen. Het kan zonder schrobben worden toegepast. Op bestrating kunt u het onkruid natuurlijk ook bestrijden met heet water of branden (eventueel in combinatie met schrobben).

Verder zijn heet water en hete lucht soms goed inzetbare onkruidaanpakkers.

Voor alles geldt: voorkomen is beter dan genezen! Met het ontwerp/de aanleg van het terrein (of door het aanbrengen van soms kleine wijzigingen achteraf) kan onkruid voorkomen worden. Wanneer u bodembedekkers toepast, geeft u onkruid minder kans. Beperk het gebruik van straatstenen of grind, maar kies bij noodzakelijke verharding b.v. voor grastegels (waar uw terrein ook nog mooi groen door blijft).

Voor meer informatie over chemievrije onkruidbeheer verwijzen wij u graag naar de website van de Recron en de website Onkruid Vergaat.

Komt u ook naar het Jaarcongres op 23 maart a.s.? Wij besteden dan nog verder aandacht aan de Green Deal en (chemievrije) onkruidbestrijding.