Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Green Deal Gewasbeschermingsmiddelen

Geplaatst op 21 februari, 2017

Sinds enige tijd maakt Stichting De Groene Koepel deel uit van een stuurgroep die werkt aan de uitvoering van de Green Deal Gewasbeschermingsmiddelen. Deze stuurgroep is opgezet door de RECRON. De andere deelnemers zijn: HISWA, Centerparcs, Landal Greenparcs en Roompot.

Wat houdt deze Green Deal in?
Sinds maart 2016 geldt er in de professionele sector (buiten de landbouw) een verbod op chemische onkruidbestrijding op verharde ondergronden. Vanaf november 2017 geldt dit ook voor onverharde oppervlakten. Deze regel is ingesteld om gewassen (in het algemeen) te beschermen tegen het gif in deze middelen.

De recreatiesector heeft echter tot 2020 uitstel gekregen op dit verbod*, zodat bedrijven meer tijd hebben een goed alternatief te vinden. De Green Deal Gewasbeschermingsmiddelen is ingesteld om te helpen bij het vinden van goede alternatieven voor chemische onkruidbestrijding en het stimuleren van recreatieondernemers om zo snel mogelijk over te stappen op milieuvriendelijkere bestrijding. Wat De Groene Koepel betreft kan dit niet snel genoeg gaan.

Chemievrij onkruidbeheer
Wilt u meer weten over de Green Deal en hoe u op uw locatie kunt overgaan naar chemievrij onkruidbeheer, dan kunt u op de website van de RECRON en Onkruid Vergaat alle informatie vinden.

In maart/april 2017 organiseert de RECRON diverse kennismiddagen in het land, die u kunt bezoeken. U ontvangt nog een uitnodiging van Narda Blanken.

Monitor
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu controleert of de inspanningen de komende jaren voldoende resultaat opleveren. In samenwerking met het RIVM is hiervoor een gebruiksmonitor ontwikkeld. Doet u mee? De gegevens blijven anoniem en worden alleen gebruikt voor het monitoren van de Green Deal. Uw contactgegevens worden bewaard, zodat u ze volgende jaren niet steeds opnieuw hoeft in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking!

*) Deze uitzondering geldt alleen voor het gebruik op kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties en het ‘landgedeelte’ van jachthavens. En dus niet voor bijvoorbeeld zwembaden, attractieparken of buitensportbedrijven.

Bewaren

Bewaren