Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Onderhoud van uw vlindertuin

Geplaatst op 17 oktober, 2017

Een groot aantal van u heeft in het voorjaar de planten en het bord besteld van ons Vlinderproject ‘Vlinders met vakantie’. Als het (vanaf september) kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Er zijn een heleboel vlinders die deze periode als eitje, rups of pop doorbrengen. Als eitje overwinteren b.v. de dikkopjes, als rups het oranje zandoogje en de koolwitjes overwinteren als pop. De citroenvlinder gaat ergens aan een blad of takje hangen en kan zelfs overleven als de temperatuur onder nul komt.

Uw vlindertuin heeft in deze periode geen tot weinig onderhoud nodig. Verschillende planten bloeien nog in de nazomer, zoals distels, meidoorn, klimop en guldenroede en bieden de vlinders nog voldoende nectar om in leven te blijven tot de winterrust. Door uitgebloeide planten en bloemschermen te laten staan en afgevallen blad te laten liggen, zorgt u voor beschutte plekjes om dadelijk te overwinteren. Een uitzondering vormen de uitgebloeide bloemen van de vlinderstruik. Die kunt u in september verwijderen, wat de struik stimuleert om door te bloeien.

Voor sommige vlinders is het te koud in Nederland in de winter. Deze vlinders vertrekken naar een warmer land. Andere vlinders zoeken een beschut plekje binnenshuis: in een schuur of holle boom. Of misschien heeft u een wel vlinderkastjes hangen. Het wordt komende tijd dus heel rustig in uw vlindertuin, maar niet getreurd. Wanneer u nu een beetje zorgzaam bent, kunnen u en uw gasten volgend voorjaar weer volop van de vlinders gaan genieten!