Deze website maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, zodat wij de functionaliteit kunnen verbeteren. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Deel dit bericht

Speeltoestel of speelaanleiding?

Geplaatst op 13 december, 2017

Afbeeldingsresultaat voor kind op stap boomstammen

Volgens het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) moeten speeltoestellen veilig zijn, waarbij voor nieuwe toestellen geldt dat ze van een certificaat van goedkeuring moeten zijn voorzien. Daarnaast ben je als eigenaar verantwoordelijk voor een juiste plaatsing (b.v. een veilige ondergrond) en beheer. De eisen die hieraan gesteld worden staan overzichtelijk op de website van de NVWA.

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe dat zit met natuurlijk speelmateriaal zoals een klimboom o.d. In dit artikel wordt goed uitgelegd wanneer iets (voor de wet) als speeltoestel, en wanneer iets als speelaanleiding wordt beschouwd. Naast de wettelijke regels draagt u als eigenaar natuurlijk altijd een stuk verantwoording voor de veiligheid van uw gasten en wilt u voorkomen dat er onnodige ongelukken gebeuren. Daarom is het van belang voor iedere speelvoorziening in kaart te brengen wat de eventuele risico’s zijn, en hoe die kunnen worden voorkomen (en maatregelen hiervoor te treffen). Ook voor die veel gebruikte klimboom dus.

Handig is een checklist met punten als: kans op vallen, beknelling, verstikking, botsen, afwerking (glad), voldoende draagkracht, veilige ondergrond, ruimte eromheen is vrij van obstakels enz. Houd er daarbij rekening mee dat kinderen de voorziening wellicht ook anders gebruiken dan bedoeld is! Al is het niet de bedoeling om op het dak van een hut/speelhuisje te klimmen, kinderen doen het wél. Controleer minimaal 1x per jaar (of zo nodig vaker) de staat van onderhoud, neem herstel- of risicobeperkende maatregelen waar nodig, en noteer ook dat in een logboekje. Mocht er onverhoopt iets vervelends voorvallen, is een dergelijk beheerplan van veel nut.

Bij het bepalen van de risico’s is er natuurlijk verschil tussen aanvaardbare risico’s (spelen brengt nu eenmaal risico met zich mee) en risico’s die gemakkelijk voorkomen kunnen worden en/of ernstige gevolgen kunnen hebben.

De volledige tekst van de WAS en de folder Goed beheer van speeltoestellen vindt u op het beheerdersportal (downloads).