Met de hond op Trekkershuttentocht in het Drents Friese Wold

Als fanatiek wandelaar maak ik graag meerdaagse tochten, waarbij ik meestal overnacht in mijn trekkerstentje. Het leek mij dit keer leuk om samen met een vriendin en haar hond op pad te gaan. Zij is niet zo’n fan van kamperen in een krappe tent, dus een meerdaagse wandelroute langs Trekkershutten bleek de perfecte oplossing te zijn. We zetten een route uit waarbij we zoveel mogelijk hondenlosloopgebieden aan elkaar koppelden in een rondje door het Drents Friese Woud.

De Trekkershuttentocht door het Drents Friese Woud

We parkeren de auto op de parkeerplaats voor lang parkeren, genaamd Marktterrein. Vanaf hier volgen we een zelf uitgezette route die zoveel mogelijk door bos, langs water en door losloopgebieden loopt. Zo is deze route ideaal om met honden te wandelen. We overnachten in de hondvriendelijke Trekkershutten op Park Drentheland en Boscamping Appelscha.

Dag 1: Van Diever naar Park Drentheland (15 kilometer)

Na een klein stukje in een brede berm langs het fietspad, wandelen we het eerste hondenlosloopgebied van de route in. Varens kleuren de bodem onder de diverse boomsoorten frisgroen, wat sterk contrasteert met de donkere berkenlanen in het bos. Grote zandheuvels in het bos zijn voorzien van een bordje met uitleg. Dit zijn ‘kogelvangers’ uit de tijd dat hier militaire oefeningen plaatsvonden. Een andere herinnering aan oorlogsgeweld ligt dieper in het bos. Een onderduikershol uit de tweede wereldoorlog is gereconstrueerd en voorzien van de namen van de slachtoffers. Een goed moment om even stil te staan bij het feit dat de rust en veiligheid die wij tijdens onze boswandeling voelen niet zo vanzelfsprekend is.

Na een picknick op een van de vele bankjes langs het fietspad, wandelen we een graspad door het bos op. Dit voert ons naar smalle slingerpaadjes door dicht bos en open veld met jonge aanplant. We komen uit op een rustige klinkerweg langs het Wapserveld en over de dichtgegroeide Vledder Aa die uitkomt op de brink van Doldersum. Hier scharrelen kippen vrij rond en liggen koeien in een weiland tussen de huizen te herkauwen. Wie trek of dorst heeft, kan in restaurant Grenzeloos even pauzeren.

Door nog meer afwisselend bos en langs open plekken met bloeiende heide, bereiken we het dorp Zorgvlied. Tegenover de kerk wapperen de vlaggen van Park Drentheland in de wind. We zijn er! In de erg nette Trekkershut zetten we een kop thee, die we in de schaduw en privacy achter de hut opdrinken. Met 15 kilometer in de benen rusten we de rest van de dag lekker uit.

  

Dag 2: Van Park Drentheland naar Boscamping Appelscha (15.5 kilometer)

Na een nacht heerlijk slapen voelen we ons helemaal uitgerust voor de tweede dag. We pakken onze rugzakken en wandelen het dorp Zorgvlied in. Al snel bevinden we ons in het losloopgebied, dat heel onhandig overlapt met het fietspad. Gelukkig kunnen we snel afbuigen en over een breed zandpad wandelen, dat naar een open veld en uiteindelijk de Spartelvijver leidt. Rondom deze vijver mogen de honden loslopen, zodat ze heerlijk kunnen badderen. We genieten hier van een uitgebreide pauze, terwijl hond Keesje zich vermaakt in het water.

Tussen hoog geel gras vol tjirpende krekels vervolgen we onze weg de koelte van het bos weer in. We vermijden het Aekingerzand, een prachtige zandverstuiving met bloeiende heide, omdat honden daar tot 1 september niet welkom zijn. Het alternatief is een heerlijk rustig bospad langs kleinere heidevelden. We lopen heuvel op en af en komen uit op een verhard belevingspad met informatiebordjes over de omgeving. Aan het eind van het pad ligt Bosbrasserie IJgenwijs, waar je met hond welkom bent om van de (ook veganistische) lekkernijen te genieten op het ruim opgezette terras.

Na een lange pauze is het tijd voor de tweede helft van deze etappe. We lopen over de Natte Neuzenroute, een wandelroute door losloopgebied in het bos naar de andere kant van de provinciale weg. Dunne boomstammen staan op kleine zandheuvels met her en der een plukje heide. Omdat we de provinciale weg nogmaals over moeten steken, ontkomen we niet aan een stuk fietspad over het viaduct. Gelukkig verruilen we de drukte van auto’s en fietsers snel weer voor de rust van het bos, waar we over steeds smaller wordende paden naar Boscamping Appelscha wandelen.

Boscamping Appelscha ligt tegen het bos aan en is ruim opgezet. Rondom de Trekkershut die we van de vriendelijke beheerder toegewezen krijgen, hebben we veel privacy en schaduw. Hond Keesje gaat binnen op haar kleedje liggen, terwijl wij genieten van een fijne douche en heerlijk avondeten.

  

Dag 3: Van Boscamping Appelscha naar Diever (11 kilometer)

Veel te snel is de laatste dag van onze Trekkershuttentocht aangebroken. We wandelen van de camping zo het bos weer in naar een breed zandpad door hoog gras. Er staat een stevige wind en we zien donkere wolken boven de gele velden hangen. We beseffen ons dan al dat deze derde dag geen droge dag gaat zijn. Gelukkig lopen we grote delen door het bos, waar we drooggehouden worden door het dichte bladerdak van de beukenbomen.

Op deze derde dag wandelen we wat meer over en langs open terrein vol bloeiende heide en nauwelijks zichtbare vennen. Vanaf een bankje genieten we van het uitzicht op het Vosseven, dat niet van dichtbij te bewonderen is om de vogels wat rust te gunnen. Onderweg naar een kleine zandvlakte lopen we over een wat overgroeid pad door een prachtig ongerept stukje natuur. Kronkelende dennenbomen steken hoog boven jonge heide uit. Waterdruppels schitteren op de heideplantjes en we wanen ons in een sprookje.

Na de lunchpauze onder een boom op de zandvlakte, wandelen we het laatste losloopgebied van de tocht in. Nog even kan hond Keesje door het bos racen, voordat we bij de weg naar Diever aankomen en het dorp weer binnenlopen.

Dag 1

GPX

Komoot

Dag 2

GPX

Komoot

Dag 3

(let op: eerste stukje vanaf camping naar waar de routebestanden beginnen ontbreekt)

GPX

Komoot

--> Beetje hulp nodig? Lees meer over GPX-bestanden en het gebruik van Komoot.

EEN PAAR TIPS VOOR VERTREK

Voordat je op pad gaat, heb ik een paar tips voor je:

Over de auteur

Paulien van der Werf is de oprichtster van het online platform Outdoor Inspiratie, waarmee ze mensen helpt hun (dagelijks) leven avontuurlijker te maken. Ze deelt inspiratie via haar blog en Instagramaccount en geeft regelmatig gratis online presentaties.

Wil jij ook graag met je hond in een Trekkershut overnachten?

Boek dan nu een Trekkershut waar honden zijn toegestaan!   Bekijk ze allemaal

3w Media Eindhoven
Fiets
a