Winterkamperen op de Veluwe

Het is waarschijnlijk niet de eerste gedachte die bij je opkomt, maar ook in de winter kun je prima overnachten in een Trekkershut. Eigenlijk is er juist zelfs weinig zo knus en fijn als wakker worden in het bos met een laagje sneeuw of rijp op de bomen. Of om ’s avonds met zaklamp de weg naar je hut (terug) te vinden, lekker op te warmen met een mok warme chocomel of thee en spelletjes te spelen tot het tijd is om te gaan slapen.

Mijn ouders zijn degenen die ik moet bedanken voor mijn liefde voor de natuur. Bijna wekelijks namen zij mij als kind mee naar een ander bos, we reden kriskras door het land en de Benelux en zelfs heel Europa om mooie plekken te ontdekken, en elke zomer stonden we een week of twee, drie op de camping.

Nu – bijna 10 jaar na ons laatste kampeeravontuur met z’n drieën – was het hoog tijd om ook eens met temperaturen ónder het vriespunt in een hut te overnachten.

Buitenplaats Beekhuizen
In het voorjaar van 2016 is Buitenplaats Beekhuizen geopend. Op kruipafstand van de Veluwe vind je hier o.a. 14 Pods: houten hutjes met een rond ‘spits’ dak, oorspronkelijk afkomstig uit Engeland en perfect om in de koudere maanden van het jaar in te overnachten. Met toilet en zelfs een douche in de Pod is het eigenlijk gewoon een hotelkamer in de natuur – genieten! De gedachte dat je niet midden in de nacht schoenen, jas en extra lagen kleding aan hoeft te trekken mocht je naar de wc moeten is fantastisch, net als het feit dat een wollen trui en thermo-ondergoed eigenlijk overbodig is omdat de verwarming de Pod gewoon prima warm maakt.

Precies als je denkt dat de luxe ophoudt bij zo’n mooie, warme en vooral ook heerlijk naar hout ruikende pod, heb je het mis. Wat verder op het terrein van Buitenplaats Beekhuizen staat een hottub, waar je tegen betaling kunt genieten van een warm bad met het bos pal naast je en een sterrenhemel boven je hoofd. En dan is er WOODZ: het pop-up restaurant met lekkere cappuccino en warme chocomel, maar ook taart en zelfs avondeten. De keuze is niet gigantisch, maar er is vlees, vis én vegetarisch (en het wildstoofpotje, de kip en de gevulde portobello zijn goedgekeurd).

Nationaal Park Veluwezoom
Wat verder vooral is goedgekeurd is de prachtige omgeving. Het is natuurlijk al fijn wakker worden aan de rand van het bos, maar in minder dan 10 minuten ben je met de auto bij de Posbank en dus de Veluwe met al haar mooie wandelroutes. Als er echt sneeuw ligt kun je hier zelfs langlaufen en sleeën!

Wat een sprookje was deze overnachting, zeg. Juist vanwege de winter!

 

geschreven door Marlou Saris

3w Media Eindhoven
Fiets
a