Fotowedstrijd Landschapskunst

Wat is jouw meesterwerk van het Nederlandse landschap? 

Nergens is het landschap zo divers als in Nederland. En wat is nu een leukere manier om dat te ontdekken tijdens een wandeling, fietstocht of zelfs vakantie in eigen land! Laat je verrassen door onze rijke cultuurhistorie en ontdek de verhalen die erachter schuilen. Hoe ziet jouw karakteristieke Nederlandse landschap er eigenlijk uit? En wat zou je in een tijd van veranderingen mee willen nemen naar de toekomst? Doe mee aan onze ‘Fotowedstrijd Landschapskunst’ en wie weet hangt jouw werk straks in een tentoonstelling.

Cultuur en natuur spelen een grote rol op de terreinen van De Groene Koepel. Met deze fotowedstrijd benadrukt De Groene Koepel de onlosmakelijke verbondenheid tussen natuur en cultuur.

Nederland is het land van de landschapskunst. Ieder stukje van het landschap is door mensen bewerkt. Nederlanders zijn wereldberoemd vanwege de landschapskunst, het genre dat sinds de zeventiende eeuw in zwang raakte. De Nederlandse landschappen van Jacob van Ruisdael, Salomon van Ruysdael, Jan van Goyen, Willem Roelofs, Anton Mauve, Jacoba van Heemskerck en Piet Mondriaan zitten in ons collectieve geheugen. Ze waren heuse artistieke sensaties en hun werken hangen in de beroemdste musea ter wereld: het Louvre in Parijs, The Metropolitan Museum of Art in New York en de State Hermitage in Sint Petersburg, om er maar een paar te noemen. Uit deze schilderijen komen karakteristieken naar voren die sterk de internationaal beroemde identiteit van het Nederlandse landschap bepalen.  

Echter, Nederland is sterk aan het veranderen en staat voor grote uitdagingen die hun uitwerking op het landschap zullen hebben. Des te belangrijker is een heroriëntatie op onze landschappelijke identiteit. Wat is karakteristiek voor het Nederlandse landschap en wat willen we tegelijkertijd met al die veranderingen meenemen naar de toekomst? Jouw visie telt meeWe willen graag zien hoe jouw eigen meesterwerk van het Nederlandse landschap er uitziet. Doe mee aan de fotowedstrijd en deel jouw bijdrage. 

De prijsvraag luidt: “Wat is jouw meesterwerk van het Nederlandse landschap?” 

Verbeeld jouw ultieme meesterwerk van het Nederlandse landschap. Je kunt dichtbij de beroemde inspiratiebronnen van de meesters van het landschap blijven, maar ook een geheel eigentijdse versie maken van het voor jou ultieme meesterwerk van het Nederlandse landschap.  

Spelregels: 

Je kunt je foto insturen t/m 19 september. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury van topprofessionals uit de Nederlandse fotografie- en kunstwereld en de landschapsarchitectuur/ruimtelijke ordening. De 10 winnende werken: 

Krijgen een tentoonstelling in Kasteel Groeneveld in 2021, het themajaar ‘Ode aan het Nederlandse landschap’ (onder voorbehoud).

Uit deze 10 werken kiest de jury ook nog een top drie, die een, nu nog onbekende, mooie prijs ten deel valt.  

Stuur dus in en doe mee!  

Ter inspiratie zie je hier enkele beroemde meesterwerken van het Nederlandse landschap: 

Salomon van Ruysdael, De veerboot, 1647

Salomon van Ruysdael, De veerboot, 1647

Piet Mondriaan, Oostzijde molen aan het Gein bij maanlicht, ca. 1903

Piet Mondriaan, Oostzijde molen aan het Gein bij maanlicht, ca. 1903

Anton Mauve, Heide bij Laren, 1887

Anton Mauve, Heide bij Laren, 1887

3w Media Eindhoven
Fiets
a