Zwaar weer voor de recreatiebedrijven

03-04-2020

De coronacrisis treft ook de recreatiebranche hard. Het Paasweekend, Hemelvaart en Pinksteren zijn normaal gesproken weekenden waarop we er met z’n allen op uit trekken. Dit jaar is dat heel anders.

In België, Luxemburg en Duitsland zijn alle recreatiebedrijven gesloten. Hoewel het in Nederland vanuit overheidswege niet verplicht is de locaties met Trekkershutten te sluiten, riep premier Mark Rutte duidelijk op om niet op vakantie te gaan, ook nog niet in de meivakantie. Sanitairgebouwen zijn verplicht gesloten. Veel terreinen sluiten uit voorzorg of noodzaak de deuren, een enkele is nog open met aangescherpte regels.

Gezondheid op de eerste plaats
Uiteraard hebben we alle begrip voor de maatregelen: gezondheid komt op de eerste plaats. Helaas staan alle recreatiebedrijven nu onder druk, vanwege het opeens wegvallen van hun inkomsten. In de verschillende landen binnen ons netwerk zijn er regelingen getroffen om hen te ondersteunen.

In Nederland vallen de verblijfsrecreatiebedrijven nu echter (nog) niet onder de regeling TOGS (Tegemoetkoming ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19). Middels deze regeling krijgen ondernemers een financiële vergoeding om deze moeilijke maanden door te komen. Stichting De Groene Koepel, waaronder de netwerken van Natuurkampeerterreinen, GroepsNatuurkampeerterreinen en Trekkershutten vallen, vindt het onacceptabel dat deze regeling niet geldt voor campings. Wij doen daarom ons uiterste best ervoor te zorgen dat de regering dit gaat inzien, en de regeling mogelijk maakt voor onze ondernemers. Zodat zij deze tijd doorkomen en zodat wij straks, wanneer het wél weer mogelijk is, eropuit kunnen gaan en kunnen overnachten in een Trekkershut.

update (9 april 2020): de zgn. TOGS-regeling is uitgebreid voor Watersport- en recreatiebedrijven. Lees meer...

Wat kun je zelf doen?
Jij kunt zelf ook de recreatiebranche ondersteunen. Maak gebruik van de vouchers die veel ondernemers nu aanbieden als tegemoetkoming voor geannuleerde boekingen. Zo blijft hun financiële situatie enigszins op peil. En laat je deze zomer of het najaar, als we weer op vakantie mogen gaan, verrassen door een verblijf in eigen land of in de buurlanden! Zo help je de lokale economie er weer bovenop en kan het unieke netwerk van Trekkershutten blijven bestaan.

Voor nu geldt: blijf thuis en blijf gezond!

3w Media Eindhoven
Fiets
a
3w Media Eindhoven
Fiets
a