Meerdaagse fietstochten

Een route plannen voor een meerdaagse fietstocht is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt uitgaan van bestaande routes, zoals de LF-routes in de Benelux, of van de knooppuntenroutes. Of je stippelt zelf een route uit met een fietsrouteplanner. Pauzes onderweg zijn extra fijn bij horecazaken met het logo ‘Fietsers welkom!’ en bij de Rustpunten met zelfservice. Langs veel routes kun je overnachten in Trekkershutten!

Tip: op elke Trekkershuttenpagina staat onderaan aangegeven welke fiets-of wandelroute vlak langs de locatie komt.

  
Nederland Fietsland

Voor informatie over (meerdaagse) fietstochten in Nederland kun je het beste terecht op de website Nederland Fietsland. Hier vind je een overzicht van alle Landelijk Fietsroutes (LF), knooppuntroutes én een heel fijne fietsrouteplanner. Je kunt hier dus letterlijk routes van hut naar hut inplannen: heel handig! Ook de Fietsers Welkom!-adressen staan in deze planner.

NAAR NEDERLAND FIETSLAND

  
Fietsers Welkom!

Sommige horeca- en logiesbedrijven besteden net dat beetje meer aandacht aan fietsers. Je kunt er bijvoorbeeld je band plakken, je elektrische fiets opladen en je bidon vullen met water. Dit soort zaken kun je in Nederland herkennen aan het gevelbordje ‘Fietsers Welkom!’ Het zijn de plekken waar je nét even wat lekkerder in je fietsbroek op het terras zit.

MEER INFORMATIE

  

  
Rustpunten

In een flink aantal provincies in Nederland kun je rustpunten tegenkomen op je fietstocht. Dat zijn fijne pauzeplekken op boerenerven, landgoederen, bij musea, bed & breakfasts of particuliere grond, waar je (vaak tegen een vrijwillige vergoeding) iets kunt drinken, eten, even fijn kunt zitten, naar het toilet gaan, etcetera. Soms zijn er ook boeren- en/of streekproducten te koop.

NAAR DE RUSTPUNTEN

  
Vlaamse LF-routes

Op de website Grote Routepaden vind je informatie over Landelijke Fietsroutes in Vlaanderen. De bekendste route is de Vlaanderenroute van 800 km, langs de randen van Vlaanderen. Ook kun je op deze site een eigen route door Vlaanderen plannen en zijn er allerlei fietsgidsen te koop in de webshop.

NAAR GROTE ROUTEPADEN

  
  
  

  
Fietsen in Wallonië

In Wallonië worden de meerdaagse, uitgezette fietsroutes aangeduid met de naam RandoVélo (RV). Daarvan heb je tien routes: RV1 t/m RV10. Op de website vind je in het Frans de omschrijving van deze routes en de mogelijkheid om deze als gpx-bestand te downloaden. De meeste zijn ook te koop als gidsje. Ook is er een Frans gidsje te koop met diverse routes door de Ardennen. 

NAAR RANDOVÉLO

  
Fietsen in Luxemburg

Via de Pistes Cyclables (PC) kun je mooie fietstochten maken in Luxemburg. Er zijn 23 routes, die je naar wens met elkaar kunt verbinden. In totaal beslaan ze op dit moment zo’n 600 kilometer. Op de website (in het Frans) kun je beschrijvingen en kaartjes vinden van de losse routes.

NAAR PISTES CYCLABLES

Fiets
a